Hier zijn 3 manieren om de Teslatax te ontlopen

24-11-2018

Vanaf 1 januari gaan zakelijke rijders veel meer bijtelling betalen wanneer hun elektrische auto een cataloguswaarde van boven de € 50.000 heeft. In dit artikel geven we 3 manieren om deze "Teslatax" te ontlopen.


De Teslatax

Vanaf 1 januari 2019 doet de zogenaamde Teslatax zijn intrede. Over een gedeelte van de waarde van elektrische voertuigen moet dan 22% bij worden geteld, om precies te zijn over het volledige bedrag boven de eerste € 50.000 cataloguswaarde.

Het onderstaande rekenvoorbeeld laat goed zien wat de Teslatax doet met de bijtelling voor dure elektrische voertuigen. In het voorbeeld gaan we uit van de Tesla Model S.                                                                                                                                             

Jaar Bijtelling
2018 € 3.444/jaar (4% bijtelling)
2019 € 9.942/jaar (4% bijtelling over de eerste € 50.000, daarna 22% bijtelling)

Het is duidelijk dat dure elektrische auto's hiermee een groot fiscaal voordeel verliezen.

Er zijn echter een aantal manieren om de Teslatax te omzeilen...

1. Bijtelling & de waterstofauto

Een van de mogelijkheden om nog steeds te profiteren van 4% bijtelling is door een auto te kiezen die op waterstof rijdt. Het belastingvoordeel dat wegvalt, wordt niet voor niets de Teslatax genoemd. De Model S heeft de afgelopen jaren immers het meest van alle andere auto's geprofiteerd van de gunstige bijtellingspercentages voor elektrische voertuigen. 

Voor waterstofvoertuigen, die in de regel duurder zijn dan € 50.000, geldt nog altijd een tarief van 4% over de volledige catalogusprijs. Een rekenvoorbeeld laat goed zien hoe voordelig deze auto's blijven:                                                                                              

Auto Bijtelling
Toyota Mirai € 1.682/jaar (4% bijtelling)
Hyundai Neo € 1.454/jaar (4% bijtelling)
Tesla Model S € 9.942/jaar (4% bijtelling over de eerste € 50.000, daarna 22% bijtelling)

Het voordeel van waterstofauto's is dat ze tanken als een normale auto. Met name mensen die wel eens een LPG hebben getankt zullen het tanken bij een waterstofauto herkennen. Het nadeel van de auto's is de infrastructuur in Nederland, waar er nog geen 10 tankstations beschikbaar zijn, en de hoge aanschafprijs.

2. De youngtimer & bijtelling

Een andere mogelijkheid is een stuk minder zuinig dan de bovenstaande, maar niet minder voordelig! Een youngtimer is een auto die meer dan 15 jaar geleden op kenteken is gezet en zakelijk wordt gebruikt. Hierover betaalt u maar liefst 35% bijtelling, maar dit wordt slechts gerekend over de dagwaarde en niet over de cataloguswaarde.

Het onderstaande rekenvoorbeeld laat de mogelijkheden goed zien:                                                                        

Auto Waarde Bijtelling bij 51,75% inkomstenbelasting
Audi A6 (2019) € 61.245 (catalogusprijs) € 6.972/jaar (22% bijtelling)
Audi A6 (2004) € 6.450 (dagwaarde) € 1.168/jaar (35% bijtelling)

Een groot verschil! Niet iedereen zal in een youngtimer willen of kunnen rijden, maar voor veel zakelijke rijders is het een aantrekkelijk alternatief.

3. De 500-kilometergrens & bijtelling

De laatste mogelijkheid is tevens de beste, al zal ook deze mogelijkheid niet voor iedereen beschikbaar zijn. Wanneer u de zakelijke auto niet privé gebruikt hoeft u hier ook geen bijtelling over te betalen. De grens voor privégebruik blijft ook in 2019 liggen op 500 kilometer. Uiteraard moet u dit wel kunnen aantonen. De beste en tevens enige 100% betrouwbare manier om dit te doen blijft een ritregistratiesysteem met een keurmerk, zoals Accredis Next.

In 2019 geen bijtelling meer betalen? Maak gebruik van Accredis Next! Bekijk nu onze productflyer of vraag direct een vrijblijvende offerte aan!

 

 

Accredis Next Keurmerk RitregistratiesystemenBVLR Certified MemberCollege Bescherming PersoonsgegevensBelastingdienst over bijtellingEscrow regeling ritregistratie

ACCREDIS

Accredis zet zich sinds 2001 vol passie in om voor u de meest geavanceerde gps-oplossingen te bedenken en te implementeren. We zijn hierbij overtuigd van de bijdrage die we leveren aan de efficiëntie en veiligheid in het verkeer. 

Contact

Marssteden 72
7547 TD Enschede
  +31 53 434 11 21
  +31 53 434 56 63

Digitale Tachograaf

Automatisch uitlezen en track & trace van digitale tachografen.

Objectbewaking

GPS tracker, met beveiliging en draaiurenmeter.