Bijtelling Youngtimer Berekenen

Hoe bereken je de bijtelling voor een youngtimer? Voor auto's ouder dan 15 jaar, ook wel youngtimers genoemd, gelden afwijkende bijtellingspercentages. Hieronder tonen we je aan de hand van een voorbeeld hoe je de bijtelling voor een youngtimer kunt berekenen. Ondernemers kunnen namelijk ook in 2024 gebruik blijven maken van de gunstige bijtellingsregeling voor auto's van 15 jaar of ouder. Deze regeling werd ingevoerd in 2016 en houdt in dat de bijtelling wordt berekend over de huidige waarde van de auto, en dus niet de cataloguswaarde. In tegenstelling tot reguliere auto's met een bijtelling van 22%, hebben Youngtimers een bijtellingspercentage van 35%, berekend over de dagwaarde.

Wat is een Youngtimer?

Een youngtimer is een auto tussen de 15 en 25 jaar oud die in de toekomst een klassieker (oldtimer) wordt. Het is een auto die een bepaalde rol heeft gespeeld in de autowereld of kenmerkend is voor een merk of type (sport)auto. Ook gezinsauto’s worden als youngtimer beschouwd. Het begrip is nog relatief jong, wat voor enige verwarring kan zorgen door verschillende definities. Duitse tweedehandsauto’s zijn populair als zakelijke Youngtimers. Voorbeelden zijn Mercedes-Benz E-Klasse, BMW 5 Serie, Audi A6 en Porsche 911.

Hoe bereken je de bijtelling van een Youngtimer?

Bij een youngtimer gelden niet de standaardregels en bijtellingspercentages zoals voor een ‘normale’ zakelijke lease auto. Voor reguliere auto’s geldt standaard een bijtelling op basis van de cataloguswaarde. Bij Youngtimers wordt een uitzondering gemaakt, en de bijtelling wordt berekend op basis van de lagere dagwaarde. Dit resulteert in lagere maandelijkse kosten voor zakelijke rijders. Dankzij de Youngtimer regeling kunnen zakelijke rijders relatief goedkoop in luxe auto’s rijden. Hoewel het bijtellingspercentage hoger is, wordt dit gecompenseerd door de lagere dagwaarde. Dit resulteert in een aanzienlijk lagere netto bijtelling per maand.

Bijtelling zakelijke autorijder

Bijtellingspercentages Youngtimer

Voor youngtimers gelden afwijkende bijtellingspercentages, zoals hieronder weergegeven:

 • Geen CO2-uitstoot: 17%
 • 1-50 g/km: 35%
 • 51-82 g/km: 35%
 • 83-106 g/km: 35%
 • Vanaf 107 g/km: 35%

Voor youngtimers zonder uitstoot geldt dus een uitzondering met 17% bijtelling.

 

 

Bijtelling berekenen

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Maak gebruik van onze bijtellingscalculator!

Bij Accredis realiseren we ons dat het berekenen van bijtelling soms lastig kan zijn. Daarom hebben we een handige bijtellingscalculator ontworpen waarmee je snel en accuraat je netto bijtelling kunt berekenen. Vul simpelweg de vereiste gegevens in en krijg direct inzicht in je bijtelling voor 2024.

 

 

Voor- en Nadelen Youngtimer

Het voordeel van de bijtelling bij een youngtimer is duidelijk, aangezien de bijtelling wordt berekend op basis van de lagere dagwaarde. De Youngtimer regeling biedt zakelijke rijders de mogelijkheid om tegen lagere kosten in luxe auto’s te rijden. Het hogere bijtellingspercentage wordt gecompenseerd door de lagere dagwaarde, wat resulteert in aantrekkelijke netto bijtellingskosten per maand. Het is echter belangrijk om ook rekening te houden met eventuele hogere onderhoudskosten en minder milieuvriendelijke opties. Het kiezen van een geschikte Youngtimer hangt af van persoonlijke voorkeuren, het gebruik van de auto en het budget voor onderhoud.

Voordelen Youngtimer:

 • Fiscaal voordeel dankzij lagere bijtelling.
 • Representatieve en luxe auto’s zijn betaalbaar.
 • Bijtelling gebaseerd op lagere dagwaarde.

Nadelen Youngtimer:

 • Hogere kosten voor onderhoud.
 • Hogere kans op stilstand.
 • Minder milieuvriendelijke opties.
 • Geen btw-teruggave voor Youngtimers.

Blijf Up-to-Date met Accredis

De bijtellingsregels en -tarieven kunnen veranderen. Voor de meest actuele informatie en advies over jouw situatie, neem contact op met Accredis. Wij helpen je graag met een indicatieve berekening en advies op maat. Houd ook onze nieuwsberichten in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

*Let op: De informatie in deze tekst is informatief en kan aan verandering onderhevig zijn. Raadpleeg altijd de meest recente belastingregelgeving of neem contact op met Accredis.

 

Veelgestelde vragen youngtimer en bijtelling

Hoe lang blijft de youngtimer regeling nog?

Op dit moment geldt de youngtimer regeling nog voor het jaar 2024. Ondernemers hebben nog steeds de mogelijkheid om gebruikmaken van deze regeling voor auto’s van 15 jaar of ouder. Het is echter verstandig om alert te blijven op mogelijke wijzigingen in de wetgeving, omdat de regeling in de toekomst kan worden aangepast.

Hoe bepaal je de waarde van een youngtimer?

De waarde van een youngtimer wordt bepaald op basis van de huidige dagwaarde van de auto, niet de cataloguswaarde. Dit maakt gebruik van de lagere dagwaarde, wat voordelig kan zijn voor zakelijke rijders.

Hoe werkt de btw-correctie voor een youngtimer?

Bij een youngtimer is er geen mogelijkheid voor btw-teruggave. Dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het gebruik van een youngtimer voor zakelijke doeleinden.

Wat is het voordeel van een youngtimer?

Het voordeel van een youngtimer ligt in de lagere bijtelling, berekend op basis van de lagere dagwaarde. Dit maakt luxe auto’s betaalbaarder voor zakelijke rijders.

Vraag een offerte aan