Woon-werkverkeer: wat zijn zakelijke kilometers?

Woon-werkverkeer verwijst naar het heen en weer reizen van uw woonplaats naar uw vaste werkplaats. Dit begrip is essentieel bij het bijhouden van een fiscale rittenregistratie, omdat de aard van deze ritten invloed heeft op zowel de bijtelling als de btw-correctie. zakelijke kilometers

Woon-werkverkeer voor bijtelling

Voor het berekenen van bijtelling wordt woon-werkverkeer door de Belastingdienst beschouwd als een zakelijke rit. Dit betekent dat de kilometers die u aflegt van uw huis naar uw werk als zakelijke kilometers worden aangemerkt. Zelfs een rit naar huis voor de lunch wordt als zakelijke kilometers gezien, volgens een uitspraak van de Hoge Raad. Dit geldt ook als u geen vast werkadres heeft. In dat geval worden alle reizen van uw woonplaats naar een bedrijfsadres als woon-werkverkeer beschouwd.

Geen vast werkadres?

Wanneer een werknemer geen vast werkadres heeft, worden alle reizen van de woonplaats naar een bedrijfsadres als woon-werkverkeer aangemerkt. Dit omvat ook incidentele ritten om bijvoorbeeld materialen op te halen. Reizen naar bouwplaatsen of klantadressen vallen echter niet onder woon-werkverkeer.

Woon-werkverkeer voor de btw

Voor de btw wordt woon-werkverkeer als privégebruik aangemerkt. Dit betekent dat u een correctie moet maken op de btw van uw autokosten omdat deze kilometers voor de btw als privé worden beschouwd. Zelfs als u geen bijtelling heeft omdat u een sluitende rittenregistratie bijhoudt en geen privékilometers rijdt, moet u alsnog rekening houden met een btw-correctie voor het woon-werkverkeer.

Efficiënt ritten bijhouden

Het handmatig bijhouden van uw ritten, inclusief of deze zakelijk, privé of woon-werkverkeer zijn, kan tijdrovend en foutgevoelig zijn. Een efficiëntere oplossing is een GPS rittenregistratiesysteem van Accredis. Met ons systeem worden alle ritten automatisch geregistreerd en kunt u eenvoudig aangeven of een rit zakelijk of privé is. U kunt tijdsbestekken instellen wanneer u meestal zakelijk of privé rijdt, of een privéknop in de auto gebruiken om een privérit aan te geven. Achteraf kunnen ritten ook nog worden bewerkt.

geofence-registratie-accredis

Voordelen van een GPS rittenregistratiesysteem

  • Automatische en nauwkeurige registratie van al uw ritten.
  • Vermindert de kans op fouten en bespaart tijd.
  • Voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor een sluitende kilometerregistratie.
  • Eenvoudige aanpassing van ritten achteraf via een online dashboard.

Woon-werkverkeer wordt voor de bijtelling als zakelijk beschouwd, terwijl het voor de btw als privé wordt aangemerkt. Het is essentieel om dit onderscheid goed bij te houden om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Met het GPS rittenregistratiesysteem van Accredis kunt u dit eenvoudig en efficiënt doen.

Bijtelling zakelijke autorijder

Meer weten?

Wilt u meer weten over het bijhouden van woon-werkkilometers of hoe u bijtelling kunt voorkomen? Neem eenvoudig contact met ons op en onze specialisten staan u graag te woord. Bel ons op +3153 434 10 33 of stuur een e-mail naar info@accredis.com. U kunt ook een afspraak maken bij ons op kantoor in Enschede. We zijn doordeweeks open van 08:30 tot 17:00 uur. Naast kilometerregistraties hebben we ook een rittenregistratie-app, track en trace-systemen en fleet management.

Referenties

Sinds 2001 gingen u duizenden klanten al voor. Voor ons is klanttevredenheid erg belangrijk. Hieronder enkele klanten die ons vertrouwen en waar wij erg trots op zijn. Als u benieuwd ben naar onze andere tevreden klanten verwijzen wij u graag door naar de referentie pagina.

Vraag een offerte aan