Netto Bijtelling Berekenen 2024

Als ondernemer is het rijden van een zakelijke auto vaak een essentieel onderdeel van je bedrijfsvoering. Bij privégebruik van deze zakelijke auto komt echter de beruchte bijtelling om de hoek kijken. Maar geen zorgen, bij Accredis begrijpen we dat dit soms een complex onderwerp kan zijn. In onze uitgebreide gids zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het berekenen van bijtelling in 2024, inclusief handige tips en tools om de netto bijtelling te berekenen.

Rittenregistratie

Wat is Bijtelling en Waarom Is Het Belangrijk?

De term “bijtelling” verwijst naar het bedrag dat je als ondernemer moet betalen wanneer je een zakelijke auto ook privé gebruikt. De Belastingdienst beschouwt dit als een vorm van extra loon, aangezien je naast je reguliere inkomen ook profiteert van het privégebruik van de auto van de zaak. De hoogte van de bijtelling hangt af van verschillende factoren, waaronder het bijtellingspercentage en de fiscale waarde van de auto.

Huidige Bijtellingsregels 2024

In 2024 zijn er twee bijtellingstarieven: 16% en 22%, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Dit percentage blijft vast voor een periode van 60 maanden (5 jaar) vanaf het moment dat de auto op naam is gezet. Het percentage blijft ongewijzigd, zelfs als de bijtellingsregels gedurende die 5 jaar veranderen.

Stel dat je vanaf 1 januari 2024 een nieuwe elektrische auto krijgt, dan blijft het bijtellingspercentage van 16% tot en met 2026 hetzelfde over de eerste catalogusprijs die is vastgesteld.

rittenregistratie zzp

Stimulering vanuit de Overheid

De overheid stimuleert zuinig rijden door gunstigere bijtellingsregels. Auto’s met nul CO2-uitstoot per kilometer vallen in het gunstige tarief van 16%, terwijl auto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot het 22% tarief hebben. Elektrische auto’s profiteren van een bijtellingstarief van 16%, maar tot een bijtellingsplafond van €30.000. Voor het bedrag boven dit plafond geldt het tarief van 22%.

Bijtelling na 5 Jaar

Na de 60 maanden vaste bijtelling betaal je bijtelling volgens de dan geldende jaarlijkse regels. Als je recht hebt op een verlaging, geldt deze voor één kalenderjaar in plaats van opnieuw 60 maanden. Loopt de 60 maanden-periode af middenin het jaar? Dan pas je het geldende percentage toe voor het resterende deel van het jaar.

leaseauto's

Bijtelling Berekenen: Stap voor Stap Gids

Stap 1: Bepaal het Bijtellingspercentage

In Nederland zijn er twee bijtellingspercentages voor nieuwe auto's in 2024: 16% en 22%. Het percentage wordt bepaald door de CO2-uitstoot van de auto. Elektrische auto's genieten vaak van het lagere tarief van 16%, terwijl benzine- en dieselauto's meestal vallen onder het tarief van 22%.

Stap 2: Bepaal de Fiscale Waarde van de Auto

De fiscale waarde van de auto is de cataloguswaarde, inclusief opties, BTW, en BPM. Accessoires die later worden toegevoegd, zoals een trekhaak, tellen niet mee in de fiscale waarde. Het is belangrijk om deze waarde nauwkeurig te bepalen, omdat het de basis vormt voor de berekening van de bijtelling.

Stap 3: Bereken de Bruto Bijtelling

Vermenigvuldig de fiscale waarde van de auto met het bijtellingspercentage. Bijvoorbeeld, als de fiscale waarde €30.000 is en het bijtellingspercentage 22% is, dan is de bruto bijtelling €6.600.

Stap 4: Bepaal de Belastbare Grondslag

Tel de bruto bijtelling op bij je reguliere jaarinkomen. Dit is het belastbare inkomen waarover je inkomstenbelasting moet betalen.

Stap 5: Bereken de Netto Bijtelling

De netto bijtelling is het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt na aftrek van belastingvoordelen. Dit bedrag hangt af van de belastingschijf waarin je valt.

Gebruik Onze Bijtelling Calculator voor Snel Resultaat!

 

 

Bijtelling berekenen

Naam(Vereist)

Bij Accredis begrijpen we dat bijtelling berekenen ingewikkeld kan zijn. Daarom hebben we een handige bijtelling calculator ontwikkeld waarmee je snel en nauwkeurig je netto bijtelling kunt berekenen. Voer eenvoudig de benodigde gegevens in en ontvang direct inzicht in je bijtelling voor 2024.

 

 

Hoe Wordt Bijtelling Berekend voor Elektrische Auto's?

Elektrische auto’s genieten vaak van lagere bijtellingstarieven als stimulans voor milieuvriendelijk rijden. In 2024 is het tarief voor elektrische auto’s 16%, maar het is belangrijk om te weten dat er een bijtellingsplafond is. Dit betekent dat je over de eerste €30.000 van de fiscale waarde 16% bijtelling betaalt, en daarboven het standaardtarief van 22%.

Bijtelling Berekenen 2024: Tips en Aandachtspunten

Houd Rekening met Accessoires: Accessoires die later worden toegevoegd, zoals een trekhaak of navigatiesysteem, tellen niet mee in de fiscale waarde. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de bijtelling.
Controleer de CO2-Uitstoot: Het bijtellingspercentage wordt bepaald door de CO2-uitstoot van de auto. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de milieuprestaties van de auto.
Raadpleeg een Specialist: Bijtelling kan een complex onderwerp zijn. Raadpleeg daarom een expert om ervoor te zorgen dat je alle belastingvoordelen benut.

Rittenregistratie app

Wegenbelasting voor EV's en PHEV's

Elektrische auto’s zijn tot eind 2024 vrijgesteld van wegenbelasting. Vanaf 2025 betalen ze 75% van het normale tarief, en vanaf 2026 het volledige tarief. Plug-in hybrides onder de 50 g CO2/km betalen tot 2024 de helft, daarna 75%, en vanaf 2026 het volle tarief.

Zakelijke Auto Privé Gebruiken

Gebruik je de zakelijke auto alleen voor zakelijke kilometers en blijf je onder de 500 km privé per jaar? Dan hoef je geen bijtelling te betalen, mits je dit aantoont met een sluitende rittenregistratie. Overschrijding van 500 km resulteert in bijtelling voor dat hele kalenderjaar.

Voor privégebruik is heldere communicatie tussen werkgever en werknemer essentieel. Bespreek duidelijke richtlijnen en leg deze vast in een mobiliteitsregeling om extra kosten te voorkomen.

Bijtelling Berekenen 2024: Maak Het Gemakkelijk Met Accredis

Bij Accredis streven we ernaar om ondernemers te ondersteunen bij hun financiële planning en belastingzaken. Met onze gebruiksvriendelijke tools en uitgebreide informatie streven we ernaar om het bijtelling berekenen in 2024 gemakkelijk en transparant te maken. Voer vandaag nog een kijkje eenvoudig de benodigde gegevens in op onze website en ontvang direct een nauwkeurige en efficiënte bijtellingberekening.

Blijf Up-to-Date met Accredis

De bijtellingsregels en -tarieven kunnen veranderen. Voor de meest actuele informatie en advies over jouw situatie, neem contact op met Accredis. Wij helpen je graag met een indicatieve berekening en advies op maat. Houd ook onze blogs in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

*Let op: De informatie in deze tekst is informatief en kan aan verandering onderhevig zijn. Raadpleeg altijd de meest recente belastingregelgeving of neem contact op met Accredis.

Hoe bereken je de netto bijtelling van mijn auto in 2024?

Om de netto bijtelling van je auto in 2024 te berekenen, volg je deze stappen:

  1. Bepaal het Bijtellingspercentage: In 2024 zijn er twee percentages: 16% en 22%, afhankelijk van de CO2-uitstoot.
  2. Bepaal de Fiscale Waarde van de Auto: Dit omvat de cataloguswaarde, inclusief opties, BTW en BPM.
  3. Bereken de Bruto Bijtelling: Vermenigvuldig de fiscale waarde met het bijtellingspercentage.
  4. Tel de Bruto Bijtelling op bij je Jaarinkomen: Dit is het belastbare inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt.
  5. Bereken de Netto Bijtelling: Het bedrag dat je daadwerkelijk betaalt na aftrek van belastingvoordelen, afhankelijk van de belastingschijf waarin je valt.

Hoe werkt bijtelling op je salaris?

Bijtelling op je salaris wordt berekend op basis van het bijtellingspercentage en de fiscale waarde van de auto. Het resulterende bedrag wordt toegevoegd aan je belastbare inkomen, wat kan leiden tot een hogere inkomstenbelasting.

Welke bijtellingspercentages zijn er?

In 2024 zijn er twee bijtellingspercentages: 16% voor auto’s met nul CO2-uitstoot en 22% voor auto’s met meer dan 0 gram CO2-uitstoot per kilometer.

Welke auto’s hebben 16% bijtelling?

Auto’s met nul CO2-uitstoot per kilometer profiteren van het gunstige tarief van 16%. Dit stimuleert zuinig rijden en omvat vaak elektrische auto’s.

Wat gebeurt er met de bijtelling na 5 jaar?

Na 5 jaar blijft de bijtelling volgens de initiële percentages (16% of 22%) vast, zelfs als de bijtellingsregels gedurende die periode veranderen. Na die periode wordt de bijtelling volgens de dan geldende jaarlijkse regels toegepast.

Hoeveel bijtelling voor een auto van €30.000?

De bijtelling wordt berekend op basis van het bijtellingspercentage en de fiscale waarde van de auto. Voor een auto van €30.000 en bijvoorbeeld een bijtellingspercentage van 22% is de bruto bijtelling €6.600.

Vraag een offerte aan