06-01-23

bijtelling privégebruik auto

Als u een auto van de zaak heeft, moet u mogelijk een bijtelling betalen voor het privégebruik van de auto.
Bijtelling

bijtelling privégebruik auto

Als u een auto van de zaak heeft, moet u mogelijk een bijtelling betalen voor het privégebruik van de auto. Dit geldt als de auto voor meer dan 50% privé wordt gebruikt. Maar wat als u geen bewijs heeft van afspraken over het privégebruik met uw werkgever? Is het dan toch nodig om een bijtelling te betalen?

De Rechtbank Zeeland-West Brabant heeft recentelijk geoordeeld dat de Belastingdienst terecht een correctie heeft opgelegd voor privégebruik van een auto van de zaak. Dit was het geval omdat de kilometerregistratie van de betreffende werknemer onduidelijkheden bevatte en er onvoldoende bewijs was voor het bestaan van een afwijkende afspraak met de werkgever.

Gebreken in kilometerregistratie leiden tot onvoldoende bewijs voor afwijkende afspraak

In dit specifieke geval had de werknemer van december 2013 tot oktober 2016 een auto ter beschikking en betaalde zijn werkgever, X, geen bijtelling voor het privégebruik van de auto. X hield wel bij wat de werknemer met de auto deed, maar deze rittenregistratie bleek onvolledig en bevatte onverklaarbare gaten. Zo sluiten de kilometerstanden van de auto niet aan op de kilometeropnames die zijn gedaan door de garage en kon de zakelijkheid van sommige ritten naar België (waar de werknemer van X een vakantiewoning had) niet aannemelijk gemaakt worden.

De werkgever, X, beweerde dat er een afspraak was gemaakt waarbij de kwaliteit van de kilometerregistratie bepaalt of er een correctie voor privégebruik moet worden opgelegd. Deze afspraak werd echter alleen onderbouwd met een e-mail van een collega van de gemachtigde van X. De Belastingdienst ontkende het bestaan van deze afspraak.

Gevolg van een slechte rittenregistratie

Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat de achteraf opgestelde rittenregistratie, die diverse gaten en onduidelijkheden bevatte, onvoldoende was als bewijs voor minder dan 500 privékilometers per jaar. Ook het beroep op het vertrouwensbeginsel slaagde niet, aangezien het bestaan van de afspraak niet voldoende kon worden vastgesteld.

bron

Wij kunnen u helpen!

Gelukkig kunt u eenvoudig dit probleem voorkomen. Het systeem van Accredis kunt u gebruiken om precies bij te houden hoeveel privé- en zakelijke kilometers u maakt met uw auto van de zaak. Zo kunt u gemakkelijk aantonen hoeveel de auto voor zakelijke doeleinden is gebruikt en kunt u voorkomen dat u te maken krijgt met onnodige bijtellingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder!

Accredis rittenregistratie

Sinds 2001 marktleider in ritregistratie-oplossingen. Oprichter Branchevereniging en Keurmerk Ritregistratiesystemen. Innovatieve en gebruiksvriendelijke software – eenvoudige rapportages. Drie jaar garantie. De betaalbare partner in ritregistratie. Ons hele SaaS platform draait op eigen hardware in datacenters op Nederlands grondgebied.

  • Voorzien van keurmerk
  • Fiscaal archief 7 jaar
  • 3 jaar garantie
  • Europese dekking
  • Werk en rijtijden
  • Altijd en overal toegankelijk
  • Bespaar brandstof
  • Export naar Excel

 

Vraag een offerte aan