15-06-23

Kilometerregistratie afgekeurd vanwege onjuiste administratie privégebruik leaseauto

Het bijhouden van een nauwkeurige en actuele kilometerregistratie is van essentieel belang voor personen die een zakelijke auto ook privé gebruiken. Het niet kunnen voldoen aan de strenge bewijslast voor het gebruik van een zakelijke auto kan leiden tot het niet toestaan van aftrekposten. In een recente zaak behandeld door het Hof in Den Bosch is een inconsistentie in de kilometerregistratie aan het licht gekomen, wat heeft geleid tot het afwijzen van de aftrek voor privégebruik.
Kilometerregistratie

Achteraf opgestelde kilometerregistratie niet betrouwbaar

Het Hof Den Bosch heeft de bijtelling voor privégebruik bevestigd. De vrouw heeft niet overtuigend aangetoond (verzwaarde bewijslast) dat de auto minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden is gebruikt. Een kilometerregistratie moet zo duidelijk zijn dat iedereen kan vaststellen dat de auto op jaarbasis voor niet meer dan 500 kilometer privé is gebruikt. In dit geval was daar geen sprake van. De vrouw heeft een achteraf opgestelde kilometeradministratie ingebracht met meerdere aanvullingen die elkaar tegenspreken, en sommige gegevens ontbreken helemaal. Bovendien heeft zij in haar reactie op het verweerschrift van de inspecteur eerdere zakelijke ritten alsnog als privé aangemerkt en erkend dat er fouten zijn gemaakt. De uitspraak is gebaseerd op artikel 3.81 van de Wet inkomstenbelasting 2001 en artikel 13 bis van de Wet op de loonbelasting.

Conclusie

Het belang van een betrouwbare kilometerregistratie kan niet genoeg benadrukt worden. In dit specifieke geval heeft het Hof geoordeeld dat de achteraf opgestelde kilometeradministratie niet voldoende betrouwbaar was om te voldoen aan de verzwaarde bewijslast. Hierdoor is de aftrek voor privégebruik van de leaseauto afgewezen. Het is daarom van groot belang dat personen die hun zakelijke auto ook privé gebruiken, zorgvuldig en regelmatig een kilometerregistratie bijhouden om te kunnen voldoen aan de wettelijke eisen en bewijslast. Bron

Accredis Ritregistratie

Een gps rittenregistratie of ritregistratie bijhouden moet gebeuren, het is iets wat noodzakelijk is. U zit immers niet te wachten op een boete van de belastingdienst. Maar waarom zou u het zich niet heel gemakkelijk maken? Een rittenregistratie van de auto bijhouden kan op heel veel verschillende manieren, denk aan een fysiek boekje, een app is mogelijk, maar wordt niet altijd goedgekeurd. Kies daarom voor een slimmere oplossing voor elke rit. Kies voor het rittenregistratiesysteem Accredis NeXT. Ons systeem is altijd toe te passen en kent vele voordelen waar we u graag meer over vertellen. De bijtelling van uw auto berekenen? Onze bijtelling berekenen tool maakt het simpel en snel.

Voordelen van het Accredis ritregistratie systeem

  • 100% fiscaal sluitend, in tegenstelling tot gratis ritregistratie apps
  • Innovatieve oplossing die u tijd en kosten bespaart
  • Maandelijks opzegbaar
  • 3 jaar garantie op uw ritregistratie
  • De nauwkeurigste tracker in de markt
  • Alle data veilig op eigen hardware in NL
  • Een formulier voor kilometerregistratie is onmisbaar voor ondernemers. Accredis biedt een complete oplossing voor uw administratieve behoeften
Vraag een offerte aan