18-09-23

Forse stijging aantal leaseauto’s in 2023: Groei in Tijden van Arbeidskrapte en Leveringsvertragingen

leaseauto's

In de eerste helft van 2023 zijn het aantal leaseauto’s fors toegenomen, het totale aantal leaseauto’s heeft inmiddels bijna 1,3 miljoen bereikt. Opmerkelijk is dat een kwart van alle geleasede auto’s nu volledig elektrisch is, een duidelijke weerspiegeling van de verschuiving naar duurzaamheid in de automotive sector. Desondanks blijft de groei van elektrische bestelwagens achter, en de subsidieregeling die hen ondersteunt, is uitgeput.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) is er een bijna drie procent stijging geweest (dat komt neer op 36.500 voertuigen) ten opzichte van het einde van 2022, dankzij een toename in zowel personenauto’s als bestelwagens.

Zakelijke Leaseauto’s

Ondanks een lichte economische krimp in de eerste helft van 2023, blijft de krapte op de arbeidsmarkt zorgen voor een sterke vraag naar zakelijke mobiliteit. Het aantal zakelijke leaseauto’s is gestegen met 3,8 procent van eind 2022 tot eind juni 2023, wat resulteert in een totaal van 814.600 voertuigen, vergeleken met 784.500 voertuigen aan het einde van 2022.

De toename in productie en levering van voertuigen, waarvan velen al in het voorgaande jaar waren besteld, heeft vooral het aandeel elektrische auto’s doen stijgen. Volgens registratiegegevens van RDC is in de eerste helft van 2023 één op de drie nieuwe lease personenauto’s nu een elektrisch voertuig (EV). Dit betekent dat bijna een kwart van alle geleasede auto’s in Nederland nu volledig elektrisch is.

Bestelauto’s: Subsidieregeling Uitgeput

Het aantal geleasede bestelwagens is in vergelijking met eind 2022 met 1,1 procent gestegen, wat neerkomt op 235.000 voertuigen. Het aandeel elektrische voertuigen in het geleasede bestelwagenpark ligt nog steeds onder de vijf procent, maar het aandeel van elektrische bestelwagens bij nieuwe leases is gestegen naar bijna vijftien procent.

Sinds 28 augustus is de subsidiepot voor ondernemers die willen overstappen naar elektrische bestelauto’s uitgeput. Het aantal toegekende aanvragen dit jaar lag ruim een derde hoger dan in 2022, wat aangeeft dat er een aanzienlijke vraag is geweest. In totaal zat er dit jaar 33 miljoen euro in de pot van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA).

Toekomstige Duurzaamheid

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat de aanschafprijs van een elektrische bestelauto in 2025 concurrerend zal zijn met die van een bestelauto op fossiele brandstof. Daarom is 2024 het laatste jaar waarin ondernemers subsidie kunnen krijgen voor de aanschaf van een elektrische bestelauto. Hoeveel subsidiebudget er voor 2024 beschikbaar komt, wordt later dit jaar bekendgemaakt.

De VNA maakt zich zorgen over de voortgang van de verduurzaming van het Nederlandse wagenpark. Veel elektrische voertuigen werden aan het begin van 2022, of zelfs in 2021, besteld en zijn nu pas afgeleverd. De leveringen en registratiecijfers weerspiegelen dan ook meer het verleden dan de huidige markt, aldus de vereniging.

De omstandigheden zijn inmiddels veranderd, met hogere laadkosten, meer bijtelling voor zakelijke rijders en lagere subsidies voor particuliere kopers van nieuwe elektrische voertuigen. In 2025 vervalt de lagere bijtelling en moeten ook elektrische voertuigen een aanzienlijk groter bedrag betalen. Wilt u een gedetailleerd overzicht van uw netto bijtelling per maand? Gebruik onze bijtelling auto berekenen tool.

Gelukkig bieden steeds meer leasemaatschappijen leasefietsen aan als alternatieve mobiliteitsoplossing. Het totale fietsenpark van VNA-leden is in de eerste helft van 2023 met 15,7 procent gegroeid tot ruim 61.000 fietsen, waarvan ongeveer tachtig procent e-bikes zijn.

bron

Accredis Ritregistratie

Een gps rittenregistratie of ritregistratie bijhouden moet gebeuren, het is iets wat noodzakelijk is. U zit immers niet te wachten op een boete van de belastingdienst. Maar waarom zou u het zich niet heel gemakkelijk maken? Een rittenregistratie van de auto vastleggen kan op heel veel verschillende manieren, denk aan een fysiek boekje, een app is mogelijk, maar wordt niet altijd goedgekeurd. Kies daarom voor een slimmere oplossing voor elke rit. Kies voor het rittenregistratiesysteem Accredis NeXT. Ons systeem is altijd toe te passen en kent vele voordelen waar we u graag meer over vertellen. Klik hier voor meer informatie!

Voordelen van het Accredis ritregistratie systeem:

  • 100% fiscaal sluitend, in tegenstelling tot gratis ritregistratie apps
  • Innovatieve oplossing die u tijd en kosten bespaart
  • Maandelijks opzegbaar
  • 3 jaar garantie op uw ritregistratie
  • De nauwkeurigste tracker in de markt
  • Alle data veilig op eigen hardware in NL
  • Met ons formulier rittenregistratie wordt het vastleggen van uw zakelijke ritten een snelle en eenvoudige taak

Vraag een offerte aan