29-09-23

Elektrische auto blijft nog jaren duurder dan benzineauto

Het lijkt erop dat de elektrische auto nog een geruime tijd duurder zal blijven dan de benzineauto.
elektrische auto

Elektrisch rijden nog jaren duurder

Het lijkt erop dat de elektrische auto nog een geruime tijd duurder zal blijven dan de benzineauto. Uit recente berekeningen, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, blijkt dat elektrische auto’s gemiddeld honderden euro’s meer kosten per jaar dan vergelijkbare benzinevoertuigen.

Factoren die de kosten elektrische auto beïnvloeden

De berekeningen nemen verschillende factoren mee die van invloed zijn op de totale kosten van autobezit, waaronder de aankoopprijs, de restwaarde na vier jaar, de brandstof- of laadkosten bij een jaarlijks rijden van 15.000 kilometer, de verzekeringspremie en de belastingen.

Invloed van belastingen op elektrische auto

Een belangrijke reden voor dit kostenverschil is het overheidsbeleid, zoals vermeld in een begeleidende Kamerbrief. Hoewel elektrisch rijden wordt gestimuleerd via subsidies, wordt er ook een maatregel genomen die een tegenovergesteld effect heeft. Vanaf 2025 zal er namelijk wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting, MRB) moeten worden betaald voor elektrische auto’s.

Gewichtsafhankelijke belasting

Deze nieuwe belastingregeling treft elektrische modellen negatief, vooral in dezelfde klasse als benzineauto’s, omdat de MRB deels gebaseerd is op het gewicht van de auto. Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder vanwege de batterijen die ze bevatten.

Toename van belastingkosten op elektrische auto

Dit leidt tot aanzienlijke extra kosten. Gemiddeld zullen eigenaren van elektrische auto’s naar verwachting tussen de 200 en 500 euro meer wegenbelasting per jaar moeten betalen dan eigenaren van vergelijkbare benzineauto’s, aldus demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat.

Impact op vergroening van het wagenpark

Het ministerie erkent dat dit beleid de gewenste vergroening van het wagenpark in de komende jaren waarschijnlijk niet zal bevorderen. “Verwacht wordt dat dit mede zal leiden tot een daling van de verkoop van elektrische auto’s in 2025 en 2026 ten opzichte van 2024,” aldus Heijnen.

Kostenvergelijking

  • In de A-klasse (zoals een Kia Picanto) zijn kleine benzineauto’s per maand €67 goedkoper dan elektrische varianten, wat neerkomt op €804 per jaar.
  • In de B-klasse (zoals de Renault Captur of VW Polo) is het kostenverschil nog groter, met elektrische varianten die per maand €79 duurder zijn, oftewel €948 per jaar.
  • Voor C-klasse auto’s (zoals de Nissan Qashqai of VW Golf) bedraagt het verschil €42 per maand, wat overeenkomt met €504 per jaar.

Het is echter vermeldenswaardig dat elektrische auto’s in de grotere (en duurdere) klassen (D en E) juist gunstiger uit de berekening komen. Toch bevindt 80% van de nieuw verkochte auto’s zich in de A, B en C-segmenten.

klik hier om het volledige artikel te lezen. 

Accredis Ritregistratie

Een gps rittenregistratie of ritregistratie bijhouden moet gebeuren, het is iets wat noodzakelijk is. U zit immers niet te wachten op een boete van de belastingdienst. Maar waarom zou u het zich niet heel gemakkelijk maken? Een rittenregistratie van de auto bijhouden kan op heel veel verschillende manieren, denk aan een fysiek boekje, een app is mogelijk, maar wordt niet altijd goedgekeurd. Kies daarom voor een slimmere oplossing voor elke rit. Kies voor het rittenregistratiesysteem Accredis NeXT. Ons systeem is altijd toe te passen en kent vele voordelen waar we u graag meer over vertellen. Klik hier voor meer informatie! Accredis biedt een intuïtief km registratie formulier dat elke ondernemer helpt bij het naleven van fiscale verplichtingen

Voordelen van het Accredis ritregistratie systeem:

  • 100% fiscaal sluitend, in tegenstelling tot gratis ritregistratie apps
  • Innovatieve oplossing die u tijd en kosten bespaart
  • Maandelijks opzegbaar
  • 3 jaar garantie op uw ritregistratie
  • De nauwkeurigste tracker in de markt
  • Alle data veilig op eigen hardware in NL
Vraag een offerte aan