05-01-24

DGA en Terbeschikkingstelling Bestelauto: Bijtelling in Nederland

bijtelling

DGA moet bijtelling betalen voor privégebruik bestelauto

Een recente uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt dat een directeur-grootaandeelhouder (dga) die beschikt over een bestelauto van een werkmaatschappij en deze privé gebruikt, onderhevig is aan bijtelling voor privégebruik.

Inhoudingsplicht en Terbeschikkingstelling

De werkmaatschappij beweerde oorspronkelijk niet verantwoordelijk te zijn voor het voordeel van privégebruik. Echter, gezien de nauwe banden tussen de dga en beide bedrijven en het feit dat de auto bij zijn woonadres werd geparkeerd, oordeelde de rechtbank dat er sprake was van terbeschikkingstelling door de holding.

Bewijslast en Kilometerstandaard

De dga kon niet aantonen dat de bestelauto minder dan 500 kilometer per jaar privé werd gebruikt. Zonder een deugdelijke rittenadministratie is de stelling van ‘alleen zakelijk gebruik’ onvoldoende om bijtelling te voorkomen.

Probeer onze netto bijtelling berekenen 2024 tool voor het vaststellen van de bijtelling van uw auto.

Uitzonderingen en Verordeningen

Hoewel de holding beweerde dat de bestelauto alleen geschikt was voor zakelijk gebruik, werd dit argument verworpen door de rechtbank. Een zogenaamd verbod op privégebruik kon eveneens niet overtuigend worden bewezen, waardoor de sancties en boetes werden verminderd.

bron

Accredis Ritregistratie

Een gps rittenregistratie of ritregistratie bijhouden moet gebeuren, het is iets wat noodzakelijk is. U zit immers niet te wachten op een boete van de belastingdienst. Maar waarom zou u het zich niet heel gemakkelijk maken? Een rittenregistratie van de auto bijhouden kan op heel veel verschillende manieren, denk aan een fysiek boekje, een app is mogelijk, maar wordt niet altijd goedgekeurd. Kies daarom voor een slimmere oplossing voor elke rit. Kies voor het rittenregistratiesysteem Accredis NeXT. Ons systeem is altijd toe te passen en kent vele voordelen waar we u graag meer over vertellen. Klik hier voor meer informatie!

Voordelen van het Accredis ritregistratie systeem:

  • 100% fiscaal sluitend, in tegenstelling tot gratis ritregistratie apps
  • Innovatieve oplossing die u tijd en kosten bespaart
  • Maandelijks opzegbaar
  • 3 jaar garantie op uw ritregistratie
  • De nauwkeurigste tracker in de markt
  • Alle data veilig op eigen hardware in NL

 

Vraag een offerte aan