01-05-24

Nieuwe regels voor bestelauto’s in Nederlandse steden vanaf 2025

Vanaf 2025 mogen bijna een kwart van alle bestelauto's niet meer de Nederlandse stadscentra binnenrijden vanwege hun vervuilende karakter, zo blijkt uit berekeningen van het CBS.
bestelauto's

Impact op bestelauto’s in Nederlandse steden

Vanaf 2025 mogen bijna een kwart van alle bestelauto’s niet meer de Nederlandse stadscentra binnenrijden vanwege hun vervuilende karakter, zo blijkt uit berekeningen van het CBS.

Nieuwe emissieregels voor bestelauto’s

Op 1 januari 2025 worden bestelauto’s die CO2 uitstoten gefaseerd geweerd uit de (binnen)steden, tenzij ze een vrijstelling of ontheffing hebben. Deze maatregel is gericht op voertuigen die vallen in emissieklasse 4 of lager, waarbij een lager emissielabel duidt op een hogere uitstoot.

Verschuiving in emissieklasse

Het CBS meldt dat het aandeel bestelauto’s met een lage emissieklasse afneemt. In 2020 viel nog 39 procent van alle bestelauto’s in de categorie van emissielabel 4 of lager.

Sectoren getroffen door de regelgeving

Vooral het openbaar bestuur, zoals gemeenten en de politie, en de sectoren landbouw, bosbouw en visserij maken gebruik van ‘vervuilende’ bestelwagens. Deze sectoren hebben relatief veel bestelauto’s in vergelijking met andere branches. Bouwbedrijven hebben daarentegen de minste bestelauto’s die door de zero-emissiezones worden getroffen.

Doel van de maatregel

Gemeenten introduceren deze maatregel om de luchtkwaliteit in binnensteden te verbeteren en de energietransitie in het goederenvervoer te versnellen. Deventer heeft naar verhouding de meeste ‘vieze’ bestelauto’s, terwijl Den Haag er het minst van heeft.

Impact op de verkoop van elektrische voertuigen

Eerdere bevindingen van Nieuwsuur tonen aan dat de nieuwe emissieregels niet leiden tot een toename in de verkoop van elektrische auto’s. Sterker nog, de verkoop van dieselbusjes blijkt in de laatste maanden juist te zijn gestegen, terwijl de verkoop van elektrische alternatieven laag blijft.

Bron

Accredis Ritregistratie

Een gps rittenregistratie of ritregistratie bijhouden moet gebeuren, het is iets wat noodzakelijk is. U zit immers niet te wachten op een boete van de belastingdienst. Maar waarom zou u het zich niet heel gemakkelijk maken? Een rittenregistratie van de auto bijhouden kan op heel veel verschillende manieren, denk aan een fysiek boekje, een app is mogelijk, maar wordt niet altijd goedgekeurd. Kies daarom voor een slimmere oplossing voor elke rit. Kies voor het rittenregistratiesysteem Accredis NeXT. Ons systeem is altijd toe te passen en kent vele voordelen waar we u graag meer over vertellen. Klik hier voor meer informatie!

Voordelen van het Accredis ritregistratie systeem:

  • 100% fiscaal sluitend, in tegenstelling tot gratis ritregistratie apps
  • Innovatieve oplossing die u tijd en kosten bespaart
  • Maandelijks opzegbaar
  • 3 jaar garantie op uw ritregistratie
  • De nauwkeurigste tracker in de markt
  • Alle data veilig op eigen hardware in NL
Vraag een offerte aan