16-05-24

Alles wat je moet weten over bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto

Indien je als ondernemer gebruikmaakt van een zakelijke auto voor privédoeleinden, zoals vakantieritten, boodschappen of familiebezoek, dan wordt dit beschouwd als bijtelling voor privégebruik.
bijtelling

Wat is bijtelling voor privégebruik van een zakelijke auto?

Indien je als ondernemer gebruikmaakt van een zakelijke auto voor privédoeleinden, zoals vakantieritten, boodschappen of familiebezoek, dan wordt dit beschouwd als bijtelling voor privégebruik. Dit geldt ook wanneer je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt met de auto van je onderneming.

Hoe wordt de bijtelling berekend?

De bijtelling is een verrekening van het privégebruik van de auto met de autokosten van je onderneming. Dit wordt verwerkt in je aangifte inkomstenbelasting. Zelfs wanneer je een auto least of huurt voor zakelijk gebruik maar deze privé rijdt, geldt de bijtelling.

Wat als je minder dan 500 kilometer privé rijdt?

Als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dien je dit te kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een rittenregistratie.

Bijtelling voor bestelauto’s

De regels voor bijtelling van privégebruik gelden ook voor bijna alle bestelauto’s. Echter, als je privé rijdt in een bestelauto die hoofdzakelijk bedoeld is voor het vervoer van goederen, dan moet je de werkelijke waarde van je privégebruik berekenen. Dit wordt gedaan door het aantal gereden privékilometers te vermenigvuldigen met de werkelijk gemaakte kosten per kilometer.

Hoe wordt de bijtelling voor de inkomstenbelasting bepaald?

De bijtelling voor de inkomstenbelasting wordt automatisch berekend in je online aangifte inkomstenbelasting. Dit gebeurt door de bijtelling te verrekenen met de autokosten van je onderneming.

Zelf de bijtelling berekenen via onze tool!

Wil je nu weten wat jouw bijtelling is? Je kunt dit eenvoudig zelf berekenen via onze tool. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs en hangt af van de datum van eerste toelating van de auto. De catalogusprijs vind je door de kentekencheck te doen op de website van de RDW.

bron

Accredis Ritregistratie

Een gps rittenregistratie of ritregistratie bijhouden moet gebeuren, het is iets wat noodzakelijk is. U zit immers niet te wachten op een boete van de belastingdienst. Maar waarom zou u het zich niet heel gemakkelijk maken? Een rittenregistratie van de auto bijhouden kan op heel veel verschillende manieren, denk aan een fysiek boekje, een app is mogelijk, maar wordt niet altijd goedgekeurd. Kies daarom voor een slimmere oplossing voor elke rit. Kies voor het rittenregistratiesysteem Accredis NeXT. Ons systeem is altijd toe te passen en kent vele voordelen waar we u graag meer over vertellen. Klik hier voor meer informatie!

Voordelen van het Accredis ritregistratie systeem:

  • 100% fiscaal sluitend, in tegenstelling tot gratis ritregistratie apps
  • Innovatieve oplossing die u tijd en kosten bespaart
  • Maandelijks opzegbaar
  • 3 jaar garantie op uw ritregistratie
  • De nauwkeurigste tracker in de markt
  • Alle data veilig op eigen hardware in NL
Vraag een offerte aan