19-02-21

Meerdere voertuigen van de zaak, kan dat?

Het komt regelmatig voor dat een werknemer of dga meerdere voertuigen tot zijn beschikking heeft. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak en een fiets van de zaak. Maar wat als de werknemer meerdere fietsen of meerdere auto's tot zijn beschikking heeft? SalarisNet zocht het uit.
ritregistratie keurmerk

Om te bepalen of de werknemer belasting moet betalen over de voertuigen moeten we eerst vaststellen of er privégebruik is. Als het om een auto van de zaak gaat, geldt dat de werknemer moet kunnen aantonen dat hij niet meer dan 500 kilometer privé met de auto rijdt. Voor een fiets geldt die regel niet. Als de werknemer een fiets van de zaak heeft, gaat de belastingdienst er vanuit dat deze ook privé wordt gereden. Tegenbewijs is niet mogelijk. Voor andere voertuigen moeten we terug naar de basis.

Lees ook: Als de lease auto niet zakelijk wordt gereden.

Meerdere auto’s van de zaak – werknemer

Een werknemer kan meerdere voertuigen van de zaak hebben. Bijvoorbeeld een kleinere auto voor Woon-Werk ritten en een bestelbus voor de grotere klussen. Als de werknemer beide auto’s privé ook rijdt, moet hij voor beide auto’s een bijtelling betalen. Ook kan de werknemer maar met één voertuig privé rijden. In dat geval vraagt hij een “verklaring geen privé gebruik” aan bij de belastingdienst voor de auto waar hij/zij geen privé mee rijdt.

Lees ook: Zakelijke auto op zonne-energie: zo zit het in 2021.

Meerdere auto’s van de zaak – dga

Voor dga’s gelden andere regels en vaak ook andere omstandigheden dan voor een werknemer. Voor de dga van een bv/nv (niet-natuurlijk rechtspersoon) gelden andere regels dan die van vof’s, maatschappen, eenmanszaken etc. Als het de dga van een bv betreft mag hij/zij zoveel auto’s op de zaak zetten als hij wil. Wel moet de dga bijtelling betalen voor het privégebruik.

Voor de dga van een eenmanszaak, vof, maatschap etc. liggen de zaken iets anders. Als de auto minder dan 500 kilometer privé wordt gereden is het verplicht zakelijk vermogen. Meer dan 500 kilometer? Dan is het keuzevermogen. Wordt de auto maar zeer beperkt zakelijk gereden? Dan geldt de regel dat de auto ten minste 10 procent aantoonbaar zakelijk moet worden gebruikt. Daarnaast moet de dga gewoon de bijtelling afdragen.

Lees ook: Privégebruik van de bestelauto.

Meerdere fietsen van de zaak

Ook voor een fiets van de zaak moet de werknemer sinds 1 januari 2020 bijtelling betalen. Maar in tegenstelling tot de auto van de zaak, is er geen tegenbewijs mogelijk. De werknemer betaalt altijd 7 procent bijtelling. Ook hiervoor geldt dat er meerdere fietsen ter beschikking mogen worden gesteld. Het is dus toegestaan om een bakfiets voor transport, een speed pedelec voor lange afstanden en een stadsfiets voor normaal woon-werkverkeer ter beschikking te stellen en deze ook privé te rijden. Zolang er over alle voertuigen maar bijtelling worden betaald en het zakelijk gebruik voor ten minste 10 procent aannemelijk kan worden gemaakt. De regels zijn dus vrijwel hetzelfde als voor de auto van de zaak.

Lees ook: Vaste reiskostenvergoeding en coronacrisis. Hoe ingewikkeld kan een tegemoetkoming zijn?

Auto, fiets en andere voertuigen combineren

Een werknemer of dga mag meerdere voertuigen tot zijn beschikking hebben. Een combinatie van 3 auto’s, 2 fietsen en een vrachtwagen is dus onder gepaste omstandigheden toegestaan. Steeds meer werkgevers kiezen in het kader van duurzame inzetbaarheid juist voor een combinatie van fiets en auto. Zolang het zakelijk gebruik maar voor 10 procent kan worden aangetoond en de relevante belasting/bijtelling voor het privégebruik wordt betaald, mag er veel.

Accredis: kies voor betrouwbaar.

Sinds 2001 marktleider in ritregistratie-oplossingen. Oprichter Branchevereniging en Keurmerk Ritregistratiesystemen. Innovatieve en gebruiksvriendelijke software – eenvoudige rapportages. Het ritregistratiesysteem van Accredis wat we aanbieden is het meest nauwkeurige systeem wat er op de markt verkrijgbaar is. Bij Accredis beschikken we bovendien over een serverpark dat geheel in eigen beheer is. Geen ingewikkelde constructies dus waarbij uw data in handen van een derde partij komt te liggen, dit zorgt voor veilige opslag van data, zekerheid en duidelijkheid.

Wilt u ook meer grip op uw wagenpark en geen discussies met de fiscus? Kies dan voor het meest betrouwbare systeem van Nederland. kijk voor meer informatie op onze website.

Vraag een offerte aan