06-07-21

Zakelijke rijder kan besparen op privékilometers bij variabele bijtelling!

Naar verwachting gaat 70% van de zakelijke rijders minder privékilometers rijden bij een overgang naar een variabele bijtelling die wordt bepaald door het aantal gereden kilometers.
gegevens sluitende kilometerregistratie

De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) heeft een pilot uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Mobiliteitsalliantie. 80% Van de respondenten die nu een vaste bijtelling betalen staat neutraal of positief tegenover een variabele bijtelling.

De pilot bestaat uit twee delen; een praktijkgedeelte en simulatie. In de eerste fase van de pilot is er een fysieke proef uitgevoerd onder 112 zakelijke rijders. In de tweede fase zijn de resultaten hieruit onder 1.800 respondenten getoetst.

Minder privékilometers

Zakelijke rijders betalen op dit moment een vaste bijtelling ongeacht hoeveel privé kilometers gereden worden. In de pilot is deze vaste bijtelling vervangen voor een variabele bijtelling. Naar verwachting gaat 70% van de zakelijke rijders minder privékilometers rijden bij een overgang naar een variabele bijtelling. “Vertaald naar de praktijk leidt dit tot een potentiële besparing van 15% minder gereden privékilometers van de zakelijke auto. Met in totaal 1,5 miljoen zakelijke rijders op de Nederlandse wegen betekent dit een besparing van 1,2 miljard kilometers per jaar.

Nader onderzoek gewenst

Deze pilot laat zien dat sturen op gedrag van automobilisten mogelijk is door een prijsprikkel”, stelt Mobiliteitsalliantie-voorzitter Steven van Eijck: “Die prijsprikkel leidt in deze pilot tot minder privé kilometers en andere vervoerskeuzes. Meer onderzoek is nodig, maar deze pilot draagt bij om in de toekomst tot een doordacht en breed gedragen systeem van betalen naar gebruik te komen.

Draagvlak onder zakelijke rijders

Op basis van de onderzoeksresultaten zou 60% van de zakelijke leaserijders die nu bijtelling betalen positief tegenover een variabele bijtelling staan; 20% is neutraal. Voor invoering van een variabele bijtelling is overigens een betrouwbaar sluitend ritregistratiesysteem onontbeerlijk. Hiermee is al uitgebreide praktijkervaring opgedaan met systemen die vallen onder het Keurmerk Ritregistratie Systemen; een initiatief van de VZR, Branchevereniging van Leveranciers Ritregistratiesystemen (BVLR) en RAI Vereniging.

Accredis: kies voor betrouwbaar.

Sinds 2001 marktleider in ritregistratie-oplossingen. Oprichter Branchevereniging en Keurmerk Ritregistratiesystemen. Innovatieve en gebruiksvriendelijke software – eenvoudige rapportages. Drie jaar garantie. De betaalbare partner in ritregistratie. Ons hele SaaS platform draait op eigen hardware in datacenters op Nederlands grondgebied.

Accredis heeft met het Accredis NEXT systeem meegedaan met deze pilot. Omdat wij het keurmerk hebben als leverancier, kan een dergelijk systeem vrij snel en uiterst betrouwbaar ingevoerd worden.

Hier kunt u het volledige artikel lezen van de VZR.

 

Vraag een offerte aan