04-05-22

laadkosten elektrisch voertuig doorbelasten naar werkgever

Thuisladen EV

Zakelijk een elektrisch voertuig rijden

Rijdt u in een zakelijke leaseauto op brandstof, dan worden de brandstofkosten vergoed door uw werkgever. Dit kan middels de tankpas van het bedrijf of door het bijhouden van een kilometerregistratie. Als je zakelijk elektrisch rijdt, werkt het net even anders.

De werking van vergoeding is afhankelijk van de Charge Point Operator(CPO). Een CPO is ene bedrijf dat laadpalen installeert en beheert, zoals  Vattenfall, Eneco, New Motion en Allego. De CPO bepaalt zelf het tarief, er is dus geen standaardtarief. Sommige CPO’s werken bijvoorbeeld met een vast tarief per kWh of met een standaardtarief plus kWh dat wordt gebruikt. Bij Eneco kunt u zelf uw elektriciteitstarief thuis invoeren.

Declareren gemaakte laadkosten

Als zakelijke rijder sluit je afspraken met je werkgever voor vergoeding van je verbruikte kWh of je elektriciteitskosten. U kunt deze kosten op twee manieren aan uw werkgever doorberekenen:

  • Automatisch via de thuislaadpaal

Als de huurovereenkomst, de thuislaadpaal en de laadpas op naam van de werkgever staan, gaat er elke maand automatisch een overzicht van gebruikte laadkosten naar uw werkgever. Daar hoef je dus niets extra’s voor te doen. Hiervoor heb je een zogenaamd slim laadstation nodig

  • Handmatig via verbruiksmeter

Op een los gemonteerde kWh-meter (MID-kilowattuurmeter) kunt u in de meterkast aflezen hoeveel laadstroom u heeft verbruikt. Controleer dit maandelijks en vermenigvuldig uw elektriciteitsverbruik vervolgens met uw normale tarief dat u voor uw thuisstroom betaalt. Deze kosten kunt u aangeven bij uw werkgever

Werkgevers kunnen ook de kosten van het plaatsen van een laadpaal en eventuele meterkastaanpassingen vergoeden. Dit wordt beschouwd als de bedrijfskosten van het voertuig.

Maximaal bedrag per kWh dat doorberekend mag worden

De energiekosten stijgen, evenals de laadkosten. Over de vergoedingen maakt u vooraf afspraken met uw werkgever. Afhankelijk van je energieleverancier kun je de kWh-kosten ook handmatig  instellen. Als de initiële kosten bijvoorbeeld 0,23 cent per kWh zijn en groeien naar 0,27 cent , dan kunt u het bedrag aanpassen.

Pas op dat u niet meer kosten aan uw

werkgever doorberekent dan u hebt gebruikt. Deze worden door de belastingdienst gezien als loon en zijn dus belastbaar.

volledig artikel

Accredis rittenregistratie

Sinds 2001 marktleider in ritregistratie-oplossingen. Oprichter Branchevereniging en Keurmerk Ritregistratiesystemen. Innovatieve en gebruiksvriendelijke software – eenvoudige rapportages. Drie jaar garantie. De betaalbare partner in ritregistratie. Ons hele SaaS platform draait op eigen hardware in datacenters op Nederlands grondgebied.

  • Voorzien van keurmerk
  • Fiscaal archief 7 jaar
  • 3 jaar garantie
  • Europese dekking
  • Werk en rijtijden
  • Altijd en overal toegankelijk
  • Bespaar brandstof
  • Export naar Excel
Vraag een offerte aan