20-01-23

Kilometerregistratie voor betalen naar gebruik onderzocht door Rijksoverheid

Rijksoverheid onderzoekt haalbaarheid kilometerregistratie voor motorrijtuigenbelasting
rittenregistratie

Rijksoverheid onderzoekt haalbaarheid kilometerregistratie voor motorrijtuigenbelasting

De Rijksoverheid heeft onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van een systeem van kilometerregistratie voor de motorrijtuigenbelasting. In plaats van een vast bedrag voor wegenbelasting, zouden automobilisten vanaf 2030 betalen op basis van het aantal gereden kilometers. Dit moet leiden tot een vermindering van de druk op de wegen en een vermindering van de uitstoot van schadelijke stoffen.

Verschillende systemen voor kilometerregistratie vergeleken in onderzoek

Het onderzoek, dat vandaag aangeboden is aan de Tweede Kamer, heeft verschillende systemen voor kilometerregistratie vergeleken op factoren zoals fraudebestendigheid, kosten, privacy, uitvoerbaarheid en gebruikersgemak. Er zijn diverse mogelijkheden, waaronder het gebruik van de bestaande kilometerteller of een speciaal meet- en registratieapparaat in de auto.

Kabinet gaat in gesprek met belanghebbenden over voor- en nadelen registratiesystemen

Het kabinet gaat nu met belanghebbenden in gesprek over de voor- en nadelen van de verschillende registratiesystemen. Er zal ook vervolgonderzoek plaatsvinden naar het potentiële fraudegedrag van risicogroepen. Medio 2023 start een internetconsultatie waarin burgers en bedrijven hun ideeën kunnen inbrengen. Hierna zal een wetsvoorstel ingediend worden bij de Tweede Kamer.

Betalen naar gebruik: evenwichtigere en rechtvaardigere verdeling lasten automobiliteit

Het kabinet stelt als uitgangspunt dat alleen data wordt vastgelegd die nodig is voor belastingheffing. Dit betekent dat alleen het aantal gereden kilometers per jaar hoeft te worden geregistreerd. Het systeem moet eenvoudig zijn en uiterlijk in 2030 kunnen worden ingevoerd. De invoering van betalen naar gebruik moet leiden tot een evenwichtigere en rechtvaardigere verdeling van de lasten van automobiliteit en een bijdrage leveren aan de reductie van CO2-uitstoot.

bron

Accredis rittenregistratie

Sinds 2001 marktleider in ritregistratie-oplossingen. Oprichter Branchevereniging en Keurmerk Ritregistratiesystemen. Innovatieve en gebruiksvriendelijke software – eenvoudige rapportages. Drie jaar garantie. De betaalbare partner in ritregistratie. Ons hele SaaS platform draait op eigen hardware in datacenters op Nederlands grondgebied.

  • Voorzien van keurmerk
  • Fiscaal archief 7 jaar
  • 3 jaar garantie
  • Europese dekking
  • Werk en rijtijden
  • Altijd en overal toegankelijk
  • Bespaar brandstof
  • Export naar Excel
Vraag een offerte aan