28-03-23

sluitende rittenregistratie voorkomt een forse naheffing!

Als ondernemer bent u verplicht om een sluitende rittenregistratie bij te houden. Het is belangrijk dat deze rittenregistratie aan de wettelijke eisen voldoet, anders loopt u het risico op een forse naheffingsaanslag van de Belastingdienst. In dit artikel bespreken we hoe u ervoor kunt zorgen dat uw rittenregistratie aan de wettelijke eisen voldoet en welke consequenties het niet voldoen aan deze eisen kan hebben.
rittenregistratie

Naheffingsaanslag terecht

Recentelijk heeft de Rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan in een zaak waarin de rittenregistratie van een ondernemer niet aan de wettelijke eisen voldeed. De ondernemer had zijn rittenregistratie bijgehouden met behulp van een onnauwkeurig systeem, maar dit systeem voldeed niet aan de wettelijke vereisten. Zo ontbraken onder andere begin- en eindstanden van de rit en waren er geen adressen vermeld.

De Belastingdienst legde vervolgens een naheffingsaanslag op, omdat de ondernemer geen sluitende rittenregistratie kon overleggen. De ondernemer vocht de naheffingsaanslag aan, maar de rechter oordeelde dat de naheffingsaanslag terecht was opgelegd omdat de rittenregistratie niet aan de wettelijke eisen voldeed.

Rittenregistratie wettelijke eisen

Maar welke eisen stelt de wet dan aan een sluitende rittenregistratie? Allereerst moet uit de rittenregistratie blijken op welke dagen de auto is gebruikt, wat het vertrek- en aankomstadres is, wat de vertrek- en aankomsttijd is en hoeveel kilometers er zijn afgelegd. Ook moet uit de rittenregistratie blijken of het om een privérit of zakelijke rit gaat. Daarnaast moet de rittenregistratie betrouwbaar en controleerbaar zijn. Zo moet het mogelijk zijn om achteraf te controleren of de rittenregistratie juist is en moet de rittenregistratie ook tussentijds worden bijgehouden en gecontroleerd. Tot slot moet de rittenregistratie worden bijgehouden in de auto zelf of op een andere fysieke locatie, bijvoorbeeld op kantoor.

Niet gecertificeerde GPS-systemen

Veel ondernemers maken gebruik van niet gecertificeerd GPS-systeem om hun rittenregistratie bij te houden. Hoewel dit in principe mogelijk is, is het wel belangrijk om erop te letten dat het systeem aan de wettelijke eisen voldoet. Zo moeten de begin- en eindstanden van de rit worden vermeld en moeten ook de adressen van vertrek- en aankomst worden genoteerd. Daarnaast moet het systeem betrouwbaar zijn en moet het mogelijk zijn om achteraf te controleren of de rittenregistratie juist is. Als het systeem bijvoorbeeld uitvalt tijdens een rit, moet dit worden opgemerkt en moet de rittenregistratie handmatig worden bijgehouden.

Consequenties

Als uw rittenregistratie niet aan de wettelijke eisen voldoet, kan dit vervelende consequenties hebben. Zo kunt u een naheffingsaanslag van de Belastingdienst krijgen, wat kan oplopen tot duizenden euro’s. Daarnaast kunt u ook boetes krijgen voor het niet voldoen aan de wettelijke verplichting.

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw rittenregistratie aan de wettelijke eisen voldoet. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een betrouwbaar rittenregistratiesysteem, zoals het accredis systeem dat aan de wettelijke vereisten voldoet.

bron

Wij kunnen u helpen!

Gelukkig kunt u eenvoudig dit probleem voorkomen. Het systeem van Accredis kunt u gebruiken om precies bij te houden hoeveel privé- en zakelijke kilometers u maakt met uw auto van de zaak. Zo kunt u gemakkelijk aantonen hoeveel de auto voor zakelijke doeleinden is gebruikt en kunt u voorkomen dat u te maken krijgt met onnodige bijtellingen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen u graag verder! Formulier kilometerregistratie nodig? Accredis levert een gebruiksvriendelijke oplossing voor een feilloze administratie. Benieuwd naar uw netto bijtelling van de auto per maand? Onze tool geeft u een helder overzicht. Probeer het nu!

Accredis rittenregistratie

Sinds 2001 marktleider in ritregistratie-oplossingen. Oprichter Branchevereniging en Keurmerk Ritregistratiesystemen. Innovatieve en gebruiksvriendelijke software – eenvoudige rapportages. Drie jaar garantie. De betaalbare partner in ritregistratie. Ons hele SaaS platform draait op eigen hardware in datacenters op Nederlands grondgebied.

  • Voorzien van keurmerk
  • Fiscaal archief 7 jaar
  • 3 jaar garantie
  • Europese dekking
  • Werk en rijtijden
  • Altijd en overal toegankelijk
  • Bespaar brandstof
  • Export naar Excel
Vraag een offerte aan